Nieuwste technieken


Nieuwste technieken

Het St. Antonius Hartcentrum kent een lange traditie in de behandeling van hart- en vaatziekten en staat bekend om zijn toepassing van nieuwe onderzoeks- en behandelmethoden. Het Hartcentrum heeft veel ervaring met 'minimaal invasieve' hartoperaties.

Bij dit soort operaties wordt het borstbeen niet gesplitst; de operaties kunnen endoscopisch of via een katheter worden uitgevoerd. Daardoor heeft de patiënt een relatief kleine operatieve wond, is de pijn na de operatie minimaal, de tijd van revalidatie veel korter en een operatief litteken niet of nauwelijks zichtbaar.

Endoscopische operaties

Bij endoscopische (binnenin kijken) operaties wordt een 9 mm-buisje tussen de ribben gebracht. In het buisje zit een lens en op dat buisje wordt een minicamera geplaatst die weer aangesloten wordt op de monitor. Daardoor is  alles haarscherp te zien. Via nog twee sneetjes van elk 1 cm kan met endoscopisch instrumentarium gewerkt worden. Tot deze categorie van operaties behoort bijvoorbeeld de mini-maze.

Transkatheter-ingreep

Bij deze ingreep wordt een katheter via de lies of de punt van het hart ingebracht en wordt via deze katheters geopereerd. Via röntgen- en echobeelden kan de chirurg zien of de ingreep goed verloopt en waar de instrumenten zich bevinden. De hartoor-ingreep, de percutane mitralisklep clipping en de aortastenting worden volgens deze methode uitgevoerd.