Mededeling voor patiënten met ICD van het merk St. Jude Medical

 13 oktober 2016, 17:30 uur.

De firma St. Jude Medical heeft ons onlangs geïnformeerd dat bij enkele ICD’s die zij voor mei 2015 hebben gefabriceerd een technisch defect kan ontstaan. Uit analyse is gebleken dat bij enkele van deze ICD’s de batterij mogelijk eerder leeg raakt dan verwacht. We noemen dat ook wel ’voortijdige uitputting van de batterij’.


De oorzaak van deze voortijdige uitputting van de batterij schrijft St. Jude Medical toe aan de vorming van lithiumclusters in de batterij, waardoor kortsluiting ontstaat. De ICD kan daardoor binnen enkele dagen zijn batterijspanning verliezen. Het voorkomen van een dergelijk probleem bij dit type ICD is vooralsnog zeldzaam (geschat door de firma St. Jude Medical op 0.21%).

Hoe weet ik van welk merk mijn ICD is?

Op uw ICD-pasje vindt u alle informatie over uw ICD. Hierop staat ook van welk merk uw ICD is. Deze mededeling geldt alleen voor dragers van ICD’s van het merk St. Jude Medical.

Geeft het geconstateerde probleem risico voor mijn gezondheid?

Al met al is de kans dat dit technische probleem een risico heeft voor uw gezondheid klein. Bij het merendeel van de ICD’s die geproduceerd zijn voor mei 2015 is namelijk geen sprake van voortijdige uitputting van de batterij. Het gaat slechts om enkele ICD’s waarbij dit probleem zich voordoet. Daarnaast heeft uw ICD een functie waarmee u door middel van een trilsignaal wordt gewaarschuwd dat de batterij het einde van zijn gebruiksduur nadert.

Wat doe ik als ik dit trilsignaal opmerk?

Als u dit trilsignaal opmerkt, verzoeken wij u direct contact te leggen met uw arts en/of de afdeling Cardiomeettechniek. De telefoonnummers vindt u onder aan dit bericht.

Wat kan ik nog meer doen?

U kunt uw ICD in de thuissituatie laten controleren met behulp van een zogenaamd merlin remote care systeem. Gegevens van uw ICD worden dan via een beveiligde internetdienst doorgestuurd naar ons ziekenhuis. Wij kunnen dan uw batterij op afstand controleren. Om deze manier van homemonitoring mogelijk te maken, zult u over enige tijd van ons een uitnodiging voor een polikliniekbezoek ontvangen. Tijdens dit bezoek krijgt u van ons een thuismonitor en informeren wij u over de werking ervan.

Mochten wij vanuit de firma St. Jude Medical nieuwe inzichten rondom dit technische probleem ontvangen dan stellen we u hier van op de hoogte.

Bij wie kan ik terecht met vragen?

Hebt u na het lezen van dit bericht nog vragen of bent u ongerust, neem dan contact met ons op. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur en 17.00 uur met de afdeling Cardiomeettechniek en buiten kantooruren en in het weekeinde met de dienstdoende cardioloog (i.o.). De telefoonnummers die u op de betreffende tijden kunt bellen, vindt u hieronder: 

Secretariaat Cardiomeettechniek
Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 08:00 uur  en 14:00 uur
Tel. 088 - 320 11 21

Dienstdoende cardiomeettechniek technicus
Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 08.00 uur en 17.30 uur Tel. 088 - 320 11 82

Dienstdoende (assistent) cardioloog
Bereikbaar buiten kantooruren (avond en weekend) via de centrale
Tel. 088 – 320 30 00.